Lolan Aşireti ‘ nin kökeni

  • Lolan Aşireti (Lolan, Loluj veya Lol), Türkiye’nin doğu anadolu bölgesinde yaşayan Dersim aşiretleri‘nden birisi olan ve tamamı Kürtçenin Zazaki Lehçesi ile konuşan
    ALEVİ olan bir Zaza aşireti Aşiretin Irak-İran sınırında yaşayan kısmı ise Çoğunluk Soranice az bir kısım ise Goranice (Hewramani) konuşur ..
    Goraniler Aynı zamanda yaresan aleviliği ile ünlüdürler. Kürt edebiyatının ilk eserlerini vermişlerdir ve de bunu alevilik ile dile getirmişlerdir .
    Gorani Yani Hewramani Zazaki ye en yakın olan Lehçe ‘dir  Ayrıca Lolan Aşiretinin Irak-iran sınırında kalan kısmının çoğunluğu sunnidirler. Ancak yinede Irak iranda alevi olan lolanlılarda bulunmaktadır.
    Pülümür,Çemişgezek,Varto,Nazımiye,Hınıs,Tercan,Aşkale(Aşkalede birkaç köy),Tekman,Bayburt,Kelkit,Ardahan,Bingöl,Erzincan gibi geniş bir coğrafyaya yoğun şekilde yayılmışlardır.
                                      Kendimizi Nasıl İsimlendiriyoruz ?
    Ez Lolıj o         = Ben Lolluyum
    Lolan                = Lollar
    Ez Lolan Ra     = Ben Lollardanım
    Kendimizi isimlendirme şekline bakarsak , aşiretimizi çine dayıyanların lou-lan isimli yer ile , aşiretimiz arasında alaka kuranların iddialarının uydurma olduğunu anlayabiliriz.
                                                     — “Çinden Geldiler” İddiası
    Adeta geçmişteki kart-kurt-kürt iddasının günümüze uygulanmış hali ;
    Lolan- laulan  , bazı sahte tarihciler aşiretimizin kökünün çine dayandığını iddia etmiş , bizi türkleştirmek için ne kadar uyduruk söz varsa kullanmaktan çekinmemiştir.
    Bahsedilen çinden geldiğimiz yer sözde “lau-lan” diye bir yermiş..
    neresi burası diyerek araştırmaya başladım , ve vardığım sonuç şuki ; bu yer alevilere ait değil… ayrıca konuşulan dilde türkçe. bu aşiretin bizim aşiretimizle alakası olması imkansız idi.
    ve dahası : aşiretimizin sonundaki “An” Eki Zaza Kürtçesine özgü bir ektir
    Aynı Zamanda Ben lolanım (Ez Lolıj) Kelimesinin sonundaki “ıj” ekide Zaza Kürtçesine Has bir ektir.
    BURADAN YOLA ÇIKARAK ; BİZE ZORLA TÜRK KİMLİĞİ DAYATANLARIN ORTAYA ATTIĞI İDDİALAR TAMAMEN YALAN , YALNIŞ VE ASİMİLE politikalarıdır.
    AŞİRETİN YAŞLILARI YA TÜRKÇE BİLMEZ YADA İLKOKULDA ÖĞRENMİŞTİR.AŞİRETİN KÖYLERİNİN TÜM YER İSİMLENDİRMELERİ ZAZAKİ İLEDİR.