Goşkar Baba’Nın isim anlamı

Goşkar Baba ; Varto’da aşağı Yukarı 3000 metre rakımda bulunan kutsal mekanlarımızdan birisidir. Aynı zamanda Goşkar Baba , Goşkar Köyünün Sınırları içerisindedir.. bilindiği üzere goşkar köyü çoğunlukla Lolan Aşireti bireylerinden oluşuyor.

Burada Dikkat Çekmek istediğim bir nokta var , şu 100 yıllık etno-dinsel arındırma Döneminde goşkar babanın ismini köşkar baba yapmak isteyen bazı şahıslar vagoşkar babar.
ama merak etmeyin bu isim değiştirme geleneği birtek bizde değil kureyşanlara avdelan lara hepsine yapılıyor ,

aynı Duzgî Babayı Düzgün baba yaptıkları gibi Goşkar babayı “köşkar baba” yapmak isteyen bazı kimliği belirsiz şahıslar var burada biraz bu konuya deyineceğim..

öncelikle goşkar baba ne anlama geliyor ?
Goşkar Baba
Kürtçe ( Zazakî ) ; Goş = Kulak
(k) Ar = Çı
Goş + (k) Ar = Goşkar
Yani Goşkar’ın Anlamı = Kürtçe (Zazakî) ‘den Türkçeye çevrildiğinde Kulakçı (Kulak veren , Dinleyen)
Goşkar Baba ise , Kulak veren , dinleyen baba anlamına geliyor.
Baba ise bilindiği üzere zaten türkçe bir kelime değil…

anlaşılacağı üzere  Duzgî babayı “Düzgün baba” yapıp “Türk hükümdarı” ilan eden arkadaşlar Goşkar Baba’yı “köşkar baba” yapıp “türkmen” ilan etmeyi de ihmal etmemişler.
üstüne birde uyduruk bir “türkmen” hikayesi yazılmış goşkar baba adı altında , bu konuda şununda altını çizeyimki bu hikaye tamamen uydurmadır vede hiçbir yöre yaşlısı tarafından anlatılmamıştır.
goşkar baba , isim kökenindende anlaşılacağı şekilde bir alevi – kürt piridir. vede keramet sahibidir.

demem oki Lolan’ların ve diğer Tüm Kürt (zaza , kurmanc) kökenli Alevilerin yer isimlerine Sahip çıkması gerekiyor. heleki konu Goşkar baba , Duzgî baba gibi kutsal mekanlar ise , bu isimlere sahip çıkmamak ve anlamını bilmemek , öğrenmeye çalışmamak bizi istediği yere çekip türkleştirmeye çalışanların eline büyük bir koz vermek demek olacaktır.

AŞK İLE…

Goşkar Baba’Nın isim anlamı” üzerine 3 düşünce

  1. Geri bildirim: Miraz – Ya Goşkar Baba (Sır) / Kürtçe ( Zazaca ) / Alevi Deyiş Sosyalist Forum | Sosyalist Forum

  2. Merhaba, Goşkar Baba ile ilgili daha geniş bilgi almak istiyorum… Bilindiği üzere kendisi Kureyşan Ocağı Piri’dir, Tunceli/Nazmiye’nin hangi köyünden gelemedir ve Kureyşan’ın hangi kolundandır?

    Saevgi ve Saygılarımla

    Beğen

    • Goşkar Baba Hakkında Bölgede anlatılan birden fazla hikaye var ve malesef bölge gençleri bunu bilmiyor nesilden nesile aktarımın asimilasyon politikaları sonucunda bitmiş olması sebebiyle ve kimi zaman kişilerin kişisel çıkarları için uyduruk hikayeler anlatmalarınıda varsayarsak goşkar baba gerçeğini bilmek zor ancak dilerseniz kendiniz vartonun goşkar ( yeni ismi ile yarlısu) köyüne gidip oradaki bölge yaşlılarından bilgi toplayabilirsiniz. bölge insanı sıcakkanlıdır bir sorun olmaz.. sağlıcakla..

      Beğen

Yorumlar kapalı.