Koç Başlı Mezar Taşları Ve Dersim Meselesi

Koç Başlı Mezar Taşları ; Şüphesizki Asimilasyoncu vampirlerin dersim ve çevresini Türkleştirmek için en çok kullandığı ve iddia ettikleri sözde “tarihi” anlayışa uygun olan Türkleştirme safsatalardan biridir .
Halbuki bu Mezarlar Sadece koç figürlerinden oluşmuyor , Kaldı ki bu Koç figürü’de bizzat kadim Mezopotamya’nın tarihini ve Dersim’in , Vartonun , Diyarbakırın , Hakkarinin , Erzincanın Kürtlüğünü bize gösteriyor. ( aşşağıda açıklayacağım)

Ancak Elbette Koç figürünün Her Milletin Kültüründe bir Yeri Vardır. Bu yüzden çıkıpta Bir Türk Bölgesinde koç figürü var olduğu için o bölgedeki insanlara Kürttür diyemem.

Neyse.. Bazı Vatandaşlara Göre koç türk kültürünün bir öğesidir ve de koç türklüğü simgeler (!)
Neymiş ; Bu mezarlardan Türkmenistan’da varmışta vs vs.. bu gibi yalanları söylerken
deyinmedikleri Birşey var ; Bu mezarlardan Türkmenistan’da olanların %99’u son 50 yıl içerisinde yapılmış bulunmaktadır. zaten toplasan Türkmenistan’da binlerce mezar taşından 10 tanesi belki koç figürlü çıkar onlarda değindiğim gibi son 50 yılda yapılmışlardır. isteyen araştırabilir.
kısacası Türkmenistan ile Dersimin bağdaştırılması mantıksızdır.
Dersim’de bulunan mezar taşları 300 yıl önce yapılmıştır.


Şimdi  Tarihte Mezopotamya’da Kısacası Kürt Kültüründe rastlanan Koç figürlü mezar Taşlarına & Simgelere Bakalım (Fotoğrafları görmek için sağ ok tuşuna tıklayın) ;

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

mezapotamya'dan kalma eserler ve koç figürleri (m.ö 6000-1550 yılları arası)

M.ö 6000-1150 YILLARI ARASI MEZOPOTAMYA’DA RASTLANAN FİGÜRLER VE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ KOÇ FİGÜRÜ

hakkari yüksekova koç mezar taşları.png

Hakkari – Yüksekova’da Bir Başka Koç figürlü Mezar Taşı

dünyada koç.png

DÜNYADA KOÇ FİGÜRLÜ MEZAR TAŞLARI (BURAYA ÖZELLİKLE DİKKAT EDELİM ; NAHÇİVAN 20. YÜZYILA KADAR KÜRTLERİN YOĞUN BULUNDUĞU BİR BÖLGEDİR)

Kısacası görüldüğü üzere tarihte bu koç figürlü mezarlar Mezopotamya uygarlıklarının ve Kürt Kültürünün bölünmez bir parçasıdırlar. Bu sebepledirki Varto , Dersim (Tunceli) , Erzincan , Maraş ve çevre illerdeki bu koç mezarları bu bölgelerin Kürtlüğünü simgelemektedirler. zaten türkiye coğrafyasındada dikkat edilir ise koç başlı mezar taşı figürleri her nerede bulunmuş ise orada %60’ın üzerinde bir kürt nüfusu mutlaka Barınmaktadır.

Dersime gelince ; elbette 1937-1938’de türk askerleri bunu farketmiş ve birçok mezar taşı figürlerinin kafalarını koparmış %60 ını ise tümden yoketmiştir. koç figürlü olan veya olmayan mezar taşlarını “kürtlük” sebebiyle yok ettikleride gözler önüne alınmalıdır.

Bunun Haricinde Türkiye Coğrafyasında Dersim , Varto  Erzincan , Maraş , Bitlis , Erzurum , Van , Hakkari URFA, Şırnak , Diyarbakır ve Çevresinde bulunan , Kürtlüğü simgeleyen bu Koç figürlü Mezar Taşları dışında yine aynı bölgelerde bulunan çok farklı simgeler ve figürler barındıran birçok mezar taşı vardır. heleki dersimde devletin tüm yakıp yıkmasına rağmen bu figürlerin az bir kısmı günümüzde hala elimizdedir.  Bu mezar taşları güneşi kıble edinirler ve neredeyse %90’ında güneş figürü vardır.

Ama Tabi ki Türk kökenli arkadaşlar bir sinek görse bu türklüğü simgeler dedikleri için onların bunu anlaması zordur. ve hatta onlara göre moldovyadaki, kore’deki ve hatta Mısır’daki bu koç figürlü mezarlar bile Türklüğü simgeler (gülmemek elde değil 🙂 )
Kısacası  koç figürlü mezarlardan Kore’dekiler Japon kültürüne ait iken ,
dersim deki mezarlar , Diyarbakır’dakiler , Erzincan’ dakiler , Varto’ dakiler & Hakkaridekiler  Ayrıyeten , Nahçivan , Irak ve İran’Da Kürt Bölgelerinde bulunan bu mezar Taşları ise Kürt kültürüne aittir.

not ; bazı asimileler bu geleneği devam ettireceğim diye gidip mezar taşlarının üzerine tc bayrağı simgesi yapıştırıyorlar bu yanlıştır.

AŞK İLE

 

 

 

 

 

 

Koç Başlı Mezar Taşları Ve Dersim Meselesi” üzerine bir düşünce

  1. mö 3000 ylindaki koc mezae tam olarak nerede bulunmus, bu konu hakkinda daha detayli bilgi toplamak istiyorum emaile yazarsaniz sevinirim

    Beğen

Yorumlar kapalı.